Marraskuussa 2011 Kuusamon, Ranuan ja Taivalkosken perusturvajohto kokoontui yhteen. Oli tunnistettu, että Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on ajautumassa kriisiin. Huoli oli vallannut koko valtakunnan ja tuntui siltä, että hätääntyneinä oltiin tarttumassa vääriin keinoihin. Täällä todettiin, että rakenteelliset ratkaisut eivät auta, ylhäältä alas valuva muutos on auttamatta voimaton, paperille jäävät selvitykset ja suunnitelmat vain lamaannuttavat ja pieneen pipertelyyn ei ole aikaa. Päätettiin nostaa ihminen keskiöön ja tehdä Hyvän Elämän Vallankumous.

Asiakas osallisena

Voiko psykiatrisella osastolla potilas olla omaan hoitoonsa osallistuja ja aktiivinen vaikuttaja?


Pyrkimys siihen suuntaan on olemassa. Potilas keskiössä; lähtökohta hoitamiseen – lähdettiin epäillen toteuttamaan psykiatrisen osaston päiväraportointitilanteessa. Potilaan omasta kertomuksesta, subjektiivisesta kokemuksesta rakennetaan yhdessä nykyisyyttä ja tulevaa. Ainutlaatuinen tilanne avaa kommunikaation uudelle tasolle, nonverbaalinen ja verbaalinen viestintä tulee näkyväksi ja toivottavasti paremmin kuulluksi. Työntekijöiden voimavarakeskeinen reflektointi on uutta työntekijöillekin ja on oppimistapahtuma itsestä ja toisilta.
Työote vaatii harjoittelua, itsensä likoon laittamista ja ennakkoluulottomuutta. Mutta siemen on kylvetty!

Potilas: ”hieno homma, minut otettiin vakavasti, ihan oikeasti. Alussa pelotti”

Kirjoittaja on mielenterveys- ja päihdetyön osastonhoitaja Sirpa Keränen


Kananmuna on loistava innovaatio 120 eurolla

Kotihoidon hoitajien toimintatavan yksi pieni muutos.

- Asiakkaina 150 kotona asuvaa vanhusta.
- Hoitajilla Porkkapirtin kanalan kanojen serkkujen munia asiakkaille vietävänä.
- Asiakkaan tehtävänä on päättää itse, oman maun mukaan, miten haluaa munansa kypsennettävän. Haluaakohan hän paistaa, keittää tai raakana juoda?

Hoitajan kanssa yhdessä paistaessa tarvitaan kättä, jalkaa ja tasapainoharjoitus. Lisäksi rasvaa, suolaa, lasta ja paistinpannu. Näistä syntyy hyvä paistettu muna ja toiminnallinen arjen hetki yhdessä hoitajan kanssa.

Fysioterapeutti Jaana Tuovila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti