Marraskuussa 2011 Kuusamon, Ranuan ja Taivalkosken perusturvajohto kokoontui yhteen. Oli tunnistettu, että Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on ajautumassa kriisiin. Huoli oli vallannut koko valtakunnan ja tuntui siltä, että hätääntyneinä oltiin tarttumassa vääriin keinoihin. Täällä todettiin, että rakenteelliset ratkaisut eivät auta, ylhäältä alas valuva muutos on auttamatta voimaton, paperille jäävät selvitykset ja suunnitelmat vain lamaannuttavat ja pieneen pipertelyyn ei ole aikaa. Päätettiin nostaa ihminen keskiöön ja tehdä Hyvän Elämän Vallankumous.

Vallankumoustehtävät

1. Vuodeosastolla potilaat petaavat itse pedin päiväksi. Pyydetään tuomaan mukaan omat vaatteet ja kengät. Kuntoutus on myös sitä, että potilaat petaavat itse petinsä mahdollisuuksien mukaan.
2. Vuodeosaston kotiuttaminen alkaa vuorokauden sisällä. Suunnitelma pitää olla heti tehtynä, kun asiakas tulee.
3. Kotihoidon purkujuhlat ja pääsiäiskokko. Jos toimipaikka puretaan ja muutetaan pois, niin heitetään hyvästit rakennuksille koko porukalla asiakkaiden ja läheisten kera kokkoja katsellen.
4. Lyhyen aikavälin vallankumousteko: ensi viikosta alkaen meidän yksikössä paistetaan joka aamu tuoretta syömistä.
5. Tehdään osa viikon lounaista asiakkaiden kanssa. Ei suurkeittiöstä ruokaa niin paljoa. Asiakkaiden osallistuminen ruoanlaittoon. Perunan kuoriminen yms.
6. Vastaanoton viihtyvyyden parantaminen. Päivystykseen kahviautomaatti, haudutettua teetä, seinät maalataan uusiksi, viherkasvit, musiikki, veden sorina.
7. Asiakkaiden kanssa tehdään hyvän elämän vuosikalenteri, joka laitetaan myyntiin ja, jolla kerätään varoja virkistysrahastoon ja saunarahastoon.

1 kommentti:

  1. Kuusamossa on tekemisen meininki, hienoa työtä, joka näkyy todellakin hoitotyön arjessa.Tästä vallankumouksesta voisivat monet ottaa mallia.
    Virpi Hantikainen, Ttt, Kinestetiikka kouluttaja

    VastaaPoista