Marraskuussa 2011 Kuusamon, Ranuan ja Taivalkosken perusturvajohto kokoontui yhteen. Oli tunnistettu, että Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on ajautumassa kriisiin. Huoli oli vallannut koko valtakunnan ja tuntui siltä, että hätääntyneinä oltiin tarttumassa vääriin keinoihin. Täällä todettiin, että rakenteelliset ratkaisut eivät auta, ylhäältä alas valuva muutos on auttamatta voimaton, paperille jäävät selvitykset ja suunnitelmat vain lamaannuttavat ja pieneen pipertelyyn ei ole aikaa. Päätettiin nostaa ihminen keskiöön ja tehdä Hyvän Elämän Vallankumous.

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

KISS


Riko rajoja. Suksi puku päällä.

Suomessa se taisi olla Juhani Tamminen, joka teki KISS:n tunnetuksi: keep it simple stupid. Kommentoin tänään Talentian asiantuntijapäivillä Petri Virtasen esitystä: laadukastoiminta, palvelutuotannon tehostaminen ja innostava muutoksen johtaminen.

Petrin mukaan laadun johtaminen on periaatteessa yksinkertainen asia: kaikki lähtee johtamisesta. Siitä oli helppo olla samaa mieltä. Johtaminen on ihmisten mukaan ottamista. Loppukeskustelussa puheenjohtaja kysyi, miten muutoksia on toimipaikoissamme toteutettu käytännössä; mistä ideat ovat tulleet. Totesin, että yksikään ei ole tullut minulta. Kaikki ovat lähtöisin henkilöstöstä. Johdon tehtävä on mahdollistaa asioita.

Olemme edenneet muutoshalukkaat edellä, välttäneet liian pitkälle menevää suunnittelua, ratkaisseet ongelmat kun ne ovat tulleet vastaan (ei etukäteen) ja todenneet kuten Alf Rehn "sanomassa on juotain vikaa, jos kaikki pitävät siitä".

Ihminen on onnellinen kun hän saa toteuttaa itseään. Kuuluuko työpaikan siis olla se, jossa voi olla onnellinen ja toteuttaa itseään? Onko luovuus mukavaa?

Luovuusgurut aina sanovat, että ei saa pelätä epäonnistumista. Sen lisäksi pitää antaa mahdollisuus onnistua. Luovuus ei ole hohdokasta ja kivaa. Se on talttumatonta energiaa. Työnantajan pitäisi pystyä valjastamaan tämä energia oikeisiin asioihin.

Työssä on varmasti tärkeää työn autonomia ja palaute työstä. Motivoituneet ihmiset ovat tyytyväisiä ja tekevät hyvää laatua. Töissä päämäärän pitäisi olla selvä mutta keinojen valinnassa työntekijöiden vapausastetta tulisi nostaa. Ongelma on, jos emme edes tiedä työmme päämäärää. Silloin on sama mitä keinoja käytämme.

Pidä asiat yksinkertaisena. Tiedä päämääräsi. Valitse parhaat keinot. Onnellistu.

2 kommenttia:

  1. Motivoiutuneet,onnelliset ihmiset tuottavat tulosta oli meidänkin tämäpäivän tulos!

    VastaaPoista
  2. Hieno kirjoitus Vesa!
    Kyllä työpaikka voi hyvin olla paikka, joka tekee ihmisen onnelliseksi. Ilman muuta. Onneksi uusi sukupolvi osaa myös vaatia sitä. Kukaan ei enää halua, että työtä tehdään vain pelkästään kuukausittaisen palkan vuoksi. Työtä ei mitata enää ajassa vaan siinä, mitä ollaan saatu aikaan. Sanotaanko näitä nyt diginatiiveiksi vaiko miksi, näitä uuden työntekemisen edustajia. Ja on totta, että johdon tehtävänä on ensisijaisesti pitää työyhteisön katseet kirkkaina tavoitteessa.

    VastaaPoista