Marraskuussa 2011 Kuusamon, Ranuan ja Taivalkosken perusturvajohto kokoontui yhteen. Oli tunnistettu, että Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on ajautumassa kriisiin. Huoli oli vallannut koko valtakunnan ja tuntui siltä, että hätääntyneinä oltiin tarttumassa vääriin keinoihin. Täällä todettiin, että rakenteelliset ratkaisut eivät auta, ylhäältä alas valuva muutos on auttamatta voimaton, paperille jäävät selvitykset ja suunnitelmat vain lamaannuttavat ja pieneen pipertelyyn ei ole aikaa. Päätettiin nostaa ihminen keskiöön ja tehdä Hyvän Elämän Vallankumous.

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kuka määrää mummon hoidon hinnan?

Alkuviikosta saatiin Petteri Orpon työryhmän esitys sote -uudistukseksi. Pääpointit ovat
  • 20.000 -50.000 asukkaan kunnalla on oikeus järjestää sote -peruspalvelut
  • muodostetaan 20-30 sote-aluetta pääosin vastuukuntamallilla
  • muodostetaan 5 erva-aluetta, jotka ovat oikeushenkilöitä eli todennäköisesti kuntayhtymiä
Tavoitteet ovat pääosin tuttuja jo Paras -hankkeesta eli sote-integraatio, peruspalvelujen vahvistaminen...

Kun useamman virkamiesvalmistelun esityksellä oli pyyhitty, no vaikka sitä, ennen kuin kopiopaperit olivat kylmenneet, päädyttiin melkein samanlaiseen esitykseen kuin alkuperäinen. Tietysti niissä on eroja mutta yhtäläisyyksiin kuuluu valitettavasti se, että tästäkään ei oikein ota tolkkua, että miten hommat nyt lopulta tapahtuvat. En yhtään ihmettelisi vaikka perustuslakivaliokunta vielä sanoisi, että vastuukuntamalli ei tällaiseen palvelujen järjestämiseen sovi. Nykymuodossaan ei ainakaan sovi.

Metropolikysymys on auki mutta niin on vielä muutama asia selvittämättä pikkukuntienkin osalta. Se, että pienille kunnille jää sote -palveluiden rahoitusvastuu mutta ei oikeutta palveluiden järjestämiseen aiheuttaa vielä ongelmia. Ongelmia tulee viimeistään silloin kun aletaan puhua rahasta. Kuka määrää vanhainkotipaikan hinnan kun sen tuottaa pieni kunta mutta järjestää iso kunta, jolta pieni kunta ostaa itse tuottamansa? Eli auki kirjoitettuna: Kun alle 20.000 asukkaan kunta nyt tuottaa mummulle paikan vanhainkodissa hintaan 130 €/vrk se on palvelujen järjestäjä, tuottaja ja maksaja. Jatkossa sillä ei ole oikeutta toimia järjestäjänä vaan se ostaa itse tuottamansa palvelut sote -alueelta hintaan, jonka sote alue määrittää. Kunnalla on siis rahoitusvastuu mutta ei järjestämisoikeutta. Alue voi määrätä hinnaksi vaikkapa 160 €/vrk, joka voisi olla palvelun hinta vastuukunnassa tällä hetkellä.

Mummo maksaa hoidosta kuten ennenkin; tietyn prosentin tuloistaan mutta onko kunta valmis reilun 20 % hinnankorotukseen samasta palvelusta. Toisaalta tämä olisi oikeudenmukaista koko aluetta koskien mutta ei varmasti nyt tehokkaasti toimivan yksikön mielestä. Tai toisin päin; onko iso kunta valmis maksamaan periferian palvelutasosta.

Kuusamon osalta suurin kysymys kuulunee, saammeko aikaiseksi kuntaliitoksilla yli 20.000 asukkaan alueen, joka voi järjestää soten peruspalveluja itsenäisesti, vai olemmeko kaikissa asioissa osa Oulua. Nyt tehdyn linjauksen mukaan esim. kuntayhteistyö tai kuntayhtymä Taivalkosken kanssa ei riitä väestöpohjavaatimukselle. Paradoksaalisesti: Jos halutaan olla itsenäisiä, on tehtävä kuntaliitos. Ei iso aina ole paha mutta ainakin täytyy tietää mitä haluaa. Jos et tiedä mihin olet menossa, on aivan sama mihin suuntaan kuljet.

Buddhan mukaan on vain kaksi virhettä, jotka voi tehdä matkalla totuuteen; ettei aloita matkaa ja että jättää sen kesken. Tämä matka aloitettiin jo viime hallituksen aikana; pääsemmekö maalin tällä hallituskaudella. Syytä olisi.

Vesa Isoviita

1 kommentti:

  1. Minua huolestuttaa tässä sote -uudistuksessa se, että uudistus on pahasti yliorganisoitu. Periaatteessa yksinkertaiset palvelut pitää tilata joltain organisaatiolta, toinen organisaatio ottaa tilauksen vastaan, siirtää tilauksen organisaation toimitusosastolle, jossa mietitään milloin toimitus voidaan toteuttaa ja lopulta tilaus muuttuu toimitukseksi. Aika menee hallinnointiin eikä sen mummun palveluun.

    Pekka Piironen

    VastaaPoista