Marraskuussa 2011 Kuusamon, Ranuan ja Taivalkosken perusturvajohto kokoontui yhteen. Oli tunnistettu, että Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on ajautumassa kriisiin. Huoli oli vallannut koko valtakunnan ja tuntui siltä, että hätääntyneinä oltiin tarttumassa vääriin keinoihin. Täällä todettiin, että rakenteelliset ratkaisut eivät auta, ylhäältä alas valuva muutos on auttamatta voimaton, paperille jäävät selvitykset ja suunnitelmat vain lamaannuttavat ja pieneen pipertelyyn ei ole aikaa. Päätettiin nostaa ihminen keskiöön ja tehdä Hyvän Elämän Vallankumous.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Me yhdistämme yksityisen ja julkisen parhaat puolet

Millaisessa kodissa haluaisit elää elämäsi loppuun asti? Tai silloin kun omat voimasi eivät enää ole kaksikymppisen tasolla?
Puhe on palvelusetelistä mutta
ajatus on asumisessa.
Jos jokin nykysuomessa lisääntyy, niin vanhusten määrä ja palveluasumisen tarve. Mekin todettiin että hyvää ja järkevää asumista tarvitaan lisää. Eikun kaupungin parasta tontinpaikkaa etsimään, suunnitelmat pystyyn ja hakemus ARA:lle. Hakemus, joka oli vastoin monia ARA:n suosituksia. Että ei saisi olla terkkarin lähellä, ei saisi olla kirkon vieressä, pitäisi olla pieni. Mutta kun meidän mielestä meillä oli ihan loistava suunnitelma. Kuusamolainen. Ja olivathan ne isot herrat fiksuja. Positiivinen päätös tuli.

Talo alkaa nyt rakentumaan vanhan kiinteistön "räjäytyksellä" vuodenvaihteen 2012-2013 paikkeilla ja valmista pitäisi olla siitä parin vuoden päästä.

Tönö on Kuusamon keskustassa, järven rannalla, todellisessa perinteisessä omakotirakentajan unelmapaikassa. Ja millainen talosta tulee!

Mietipä kiinnostaisiko Sinun vanhuutesi kotina
  • Ikkunat tulevat normaalia alemmaksi, jotta iltapäivänokosilta herätessäkin voi ilman turhaa sängystä nousua ihailla kaamosauringon laskua järvenselän yllä.
  • Asuntojen koko on 25 neliötä (+ yhteisiä tiloja noin 13 neliötä/asukas), joka on yli tuplasti enemmän kuin pienimmät tämänhetkiset luukkumme.  
  • Saunan vilvoitteluparvekkeelta on suora näkymä järvelle. Kuusamolaiset ovat tottuneet miettimään sinisiä ajatuksia kauaksi katsellen.
  • Talossa on taideseinä, johon tulee jatkuvasti vaihtuvia näyttelyitä. Luonto on tärkeää, mutta niin on kulttuurikin.
  • Ja liikunta. Talossa on mahdollisuus kuntoiluun. Kuntosalissa, mutta myös aivan arjessa - vaikka yhteisessä olohuoneessa voi polkea kuntopyörää ulos katsellen.
  • Matkaa torille ihmisten luo vilskeeseen ja lähimpiin kauppoihin on pari sataa metriä. Se menee vaikka sängyssä työntäen, jos mieli on mennä mukaan.
Talo on kuitenkin vain talo. Tällaisessa paikassa tärkeintä ovat palvelut. Niiden avulla saadaan aikaan koti. Onko julkinen parempi kuin yksityinen vai ihan toisin päin. No me ajateltiin, että molempi parempi. Varsinaisia asuinkerroksia taloon tulee kaksi. Toisen palvelutuotannosta vastaa kunta ja toisen yksityinen. Yksityinen tullaan valitsemaan kilpailutuksen perusteella mutta tärkeintä ei olekaan hinta. Tärkeintä valinnassa tulevat olemaan ne ehdotukset, ideat ja suunnitelmat, joilla yksityisen ja julkisen parhaat puolet saadaan hyödyntämään kaikkia.

Tärkeintä tulee olemaan, miten me yhdessä tuotetaan hyvää elämää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti