Marraskuussa 2011 Kuusamon, Ranuan ja Taivalkosken perusturvajohto kokoontui yhteen. Oli tunnistettu, että Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on ajautumassa kriisiin. Huoli oli vallannut koko valtakunnan ja tuntui siltä, että hätääntyneinä oltiin tarttumassa vääriin keinoihin. Täällä todettiin, että rakenteelliset ratkaisut eivät auta, ylhäältä alas valuva muutos on auttamatta voimaton, paperille jäävät selvitykset ja suunnitelmat vain lamaannuttavat ja pieneen pipertelyyn ei ole aikaa. Päätettiin nostaa ihminen keskiöön ja tehdä Hyvän Elämän Vallankumous.

torstai 18. lokakuuta 2012

Hyvän elämän vallankumous tapahtuu kravatti kourassa, ei kaulassa

Kun perusturvalautakunnassa kuulimme ensimmäisen kerran tästä Hyvän Elämän Vallankumouksesta, asia herätti joillakin hilpeyttä, toisilla uteliaisuutta, joillakin jopa hämmennystä. Olemmehan tottuneet historiassa siihen, että vallankumous tapahtuu kaduilla, työläisten toimesta. Vallankumous ei tapahdu missään nimessä herraskaisten ja pomojen kesken kravatti kaulassa. Ei todellakaan. Eikä nytkään. Hyvän Elämän Vallankumous tapahtuu kravatti kourassa, ei kaulaa kiristäen (eikä pipoa), vaan pikemmin tiukasti nyrkissä piilossa.
Jokainen voi vapaasti tulkita (me maallikot ainakin), mitä tämä vallankumous oikein tarkoittaa ja mitä se merkitsee itse työelämässä, niin mitä? Se selviää meille itse kullekin sitten aikaa myöten. Hyviä uudistuksia olemme saaneet jo kuulla vanhusyksiköissä: työvuorojen porrastus, hiljaiset raportit, ym, ym.
Minulta on moni henkilöstöstä kysellyt, että ollaanko me luottamushenkilöt tämän vallankumouksen takana? Vastaus on ollut, että olemme ja ymmärrämme hyvin myös sen, mitä uutta tässä ollaan luomassa. Ja kun uutta luodaan, niin rapatessa sitten myös roiskuu, välillä vääräänkin osoitteeseen. Eikä siitäkään sitten kannata välittää, kun sitä sattuu tarpeeksi usein, niin siihenkin tottuu.
En tiedä tarkemmin johtajakoulutuksen metodeista, mutta innostus on pomoilla ainakin kova. Kun nyt sitä innostusta on, niin odotettavissa on myös uusia oivalluksia, kokeiluja, uusia avauksia. Kun luodaan uutta, niin on muistettava, että samalla on luovuttava joskus vanhasta hyvästäkin käytännöstä.
Olen miettinyt useasti, että olenko minä itse luova, innostava, kannustava, eteenpäin katsova  puheenjohtaja? Teinpä vaikean kysymyksen itselleni, siihen vastatkoon sitten muut. Sellaisen perusturva ainakin tarvitsisi.
Olen itse ollut työelämässä yli 40 vuotta, useammassa työpaikassa.  Ollessani sähkömiehenä, tehdessäni urakkatyötä, mielessäni oli aina se, että voiko tämän ja tämän työvaiheen tehdä erilailla. Nopeammin, kauniimmin, voinko suunnitella / jakaa eri työvaiheita kirvesmiesten, muurarien, laatoittajien kesken? Saimmeko työmaan yhteiseksi projektiksi??  Me saimme sen toimimaan ja saimme paljon enemmän aikaan, auttaen toinen toisiamme sitä tarvittaessa. Jokaisella oli erilaisia ideoita, ja niitä sitten testattiin eri työmailla. Se tärkein meinasi jäädä sanomatta, että kyllä me pärjättiin niissä urakoissa selvästi paremmin kuin muut, ja hauskaakin oli puolta enemmän. Tämä oli sitä hyvää 80 –lukua.
Perusturvalautakunnan ensisijainen tehtävä on turvata riittävän laadukkaat peruspalvelut kuntalaisille, niin sosiaali -kuin terveyspuolelle. Tähän tarvitsemme myös taloudelliset edellytykset (tässä riittää vielä työtä tulevalla lautakunnalla)!! Tähän tarvitsemme hyvät innostavat pomot. Tähän tarvitsemme osaavan henkilöstön, josta pidetään hyvää huolta (muutakin kuin pelkkää pään silittelyä ja kiitosten antoa). Henkilöstön hyvinvointi on meille merkittävä voimavara jatkossakin.
Lautakunnan yksi tärkeimmistä tehtävistä on tukea virkamiesjohtoa, kannustaa ja innostaa heitä, ja antaa heille myös työrauha. Lautakunnan on seistävä aina tehtyjen päätösten takana, vaikkei päätös aina ole edes oma mielipide asiasta.
Lautakunnan tuki hyvän elämän vallankumoukselle on vankka. Me kuusamolaiset olemme olleet edelläkävijä monissa asioissa. Olkaamme myös tässä.

Hemmo Heiskanen on Kuusamon  perusturvalautakunnan puheenjohtaja ja pitkäaikainen kuusamolainen vaikuttaja.

6 kommenttia:

  1. Pitäisköhän muuttaa Kuusamoon eikä Jätkäsaareen?

    Miettii Hyvän Elämän puolesta tietokirjaileva eläkeläinen Anja Kulovesi Helsingistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vain Arja. Kyllä tänne yksi tietokirjailijakin meidän vallankumouslaisten joukkoon otetaan. Ompahan sitten faktaakin mukana menossa.

      Poista
  2. Kuusamossa kravaatti ja koko kansa on hyvissä käsissä! Tästä työstä ei voi seurata kuin hyvää. t. yhteiskuntatieteilijä Johanna Nevala Mikkelistä

    VastaaPoista
  3. Innostuksen kautta kaikki osaaminen hyödyksi - ja sitä varmasti teiltä löytyy ja paljon! Hienoa seurata saavutuksianne. t. Päivi (sote opettaja & kotihoidon ohjaaja)

    VastaaPoista
  4. Hemmo hei
    Kyllä vallankumous kuitenkin on tapahtunut työläisten toimesta. Te annoitte siihen tukenne ja mahdollisuuden. Terveisin yksi vallankumouslainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi
      Olet aivan oikeassa, tottakait työläiset viimekädessä tekevät tämän vallankumouksen. Muutenhan kaikki toimisi vain paperilla.
      Tv; Hemmo
      ps; mitä tämä kone nyt kyselee profiilia, kun sais vain tämän viestin lähetettyä.

      Poista