Marraskuussa 2011 Kuusamon, Ranuan ja Taivalkosken perusturvajohto kokoontui yhteen. Oli tunnistettu, että Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on ajautumassa kriisiin. Huoli oli vallannut koko valtakunnan ja tuntui siltä, että hätääntyneinä oltiin tarttumassa vääriin keinoihin. Täällä todettiin, että rakenteelliset ratkaisut eivät auta, ylhäältä alas valuva muutos on auttamatta voimaton, paperille jäävät selvitykset ja suunnitelmat vain lamaannuttavat ja pieneen pipertelyyn ei ole aikaa. Päätettiin nostaa ihminen keskiöön ja tehdä Hyvän Elämän Vallankumous.

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Siltoja rakentamaan

Isaac Newton sanoi aikanaan: "We build too many walls and not enough bridges." Kehitys kehittyy mutta olemmeko oppineet jotain? Rakennammeko nykyään siltoja vai yhä muureja ympärillemme? 

Puolankalaiset erosivat Kainuun maakuntamallista ja heidän sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunsa tuottaa yksityinen Attendo. En ota kantaa siihen, onko ratkaisu oikea vai väärä, kun en tunne asian taustoja mutta Newtonin lausahdus sai minut pohtimaan nykytilannetta.

Kun Attendo otti Puolankalaisten palvelut järjestettäväkseen, se totesi, että ihan kaikkea ei ole järkevää hoitaa itse. Niinpä he ottivat yhteyttä Kuusamoon ja kysyivät, joska voisivat ostaa joitakin palveluja. Meidän strategiassamme lukee melko voimakkaasti että teemme yhteistyötä yksityisen ja julkisen kesken ja sitä noudattaen Teimme sopimukset terveyskeskuslääkäripäivystyksestä, potilas- ja sosiaaliasiamiespalveluista, apteekkipalveluista ja vuodeosaston käytöstä. Muutamasta muustakin asiasta neuvoteltiin mutta totesimme että ne eivät olisi kokonaisuuden kannalta järkeviä kummallekaan osapuolelle. Sopimukset ovat pääasiassa muotoa: tietty peruskorvaus valmiuden ylläpidosta ja lisäksi maksu käytön mukaan. 

Homma on toiminut hyvin. Kuusamon ei ole juurikaan tarvinnut laittaa lisäresursseja palveluiden tuottamiseen vaan oleme pystyneet järjestämään ne omaa toimintaa uudelleen organisoimisella. Me olemme saaneet hieman lisätuloja ja Puolankalaiset tuotteita ja palveluita edullisesti.

Ainoat ongelmat ovat olleet vuodeosaston palveluiden käytössä. Vuodeosastolle piti tulla vain ns. helppoja potilaita eli potilaita suunniteltun jatkohoitoon tms. Muutaman kerran on kuitenkin käynyt niin, että kun Puolankalaista potilastanon ambulanssi kyydinnyt Kajaanin keskussairaalaan, hänet onkin käännytetty Kuusamon terveyskeskukseen. Onko käynyt niin, että joku on suuttunut Puolangan erosta ja rankaisee potilaita näin? Tuskin sentään mutta Valvira tutkii nyt asiaa. Tutkitaan ennen kuin hutkitaan.

Me haluamme kuitenkin jatkossakin olla rakentamassa siltoja. Yhteistyöllä on varmasti muurittelua parempi lopputulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti